Olet päättänyt luoda verkkosivut itsellesi, yrityksellesi tai harrastuksellesi - mahtavaa! Mutta miten teet verkkosivustasi sellaisen, että kävijät viihtyvät ja löytävät etsimänsä tiedon? Ota tästä talteen vinkit, joilla päset alkuun hyvässä sisältösuunnittelussa ja jatka sitten laatimaan sisältösuunnitelma ;)
Ensimmäisenä kannattaa katsella vähän sivujesi rakennetta. Hyvä rakenne on selkeä: sellainen, että kävijä näkee helposti, mistä löytää mitäkin ja osaa etsiä tarvitsemansa. Otsikot ovat kuvaavia ja valikot löytyvät helposti. Lisäksi nettisivuilla kannattaa aina olla vähintään pieni osio, jossa kerrot kuka olet ja/tai miksi sivu on olemassa. Näin kävijät ymmärtävät, millä sivulla ovat ja voivat heti alkuun vähän arvioida, vastaako sivusi siihen tiedonjanoon, jota he ovat juuri sillä hetkellä sammuttamassa.
Kun nämä perusjutut ovat mielessä ja ehkä jo hoidettukin, voit alkaa suunnitella, millaisia muita sisältöjä voisit sivullasi julkaista. Aloita sisältösuunnittelu näillä ohjeilla:
1. Tunne kohdeyleisösi
Tärkeintä on tietää, kenelle puhut ja kirjoitat. Kenen haluaisit lukevan sisältöjäsi? Kohdeyleisöäsi voi olla yrityksesi asiakkaat tai harrastusblogisi aiheesta kiinnostuneet toiset harrastajat.
Pohdi, mikä kohderyhmääsi yhdistää ja mene tässä syvään päätyyn asti: älä pysähdy siihen, että kohderyhmääsi ovat kolmekymppiset helsinkiläiset. Miksi sivustosi kiinnostaa heitä? Jakavatko jonkin elämäntyylin tai erityisen kiinnostuksenkohteen? Millaisten arvojen mukaan he elävät ja millaisista pienistä asioista nauttivat arjessa? Listaa yhdistäviä tekijöitä paperille ja pääset jyvälle siitä, kuka kohreryhmääsi kuuluu!
2. Selkeä ja helppolukuinen sisältö
Näytöltä lukeminen on raskaampaa kuin paperilta, joten pidä tekstit tiiviinä ja selkeästi jäsenneltyinä. Ihminen jaksaa keskittyä yhä vähemmän aikaa yhteen tekstiin, sillä esimerkiksi sosiaalinen media tarjoaa koko ajan sähäkämpää ja nopeampaa tietoa ja viihdettä.
Lisäksi muista: lukijasi tulee todennäköisesti etsimään sivultasi jotain täsmätietoa häntä kiinnostavasta aiheesta. Tarjoa siis hyödyllistä tietoa tiiviissä, helposti silmäiltävässä paketissa. Silmäiltävyyttä voit lisätä esimerkiksi väliotsikoiden ja listausten avulla.
3. Visuaalisuus
Tekstisisältöjä on hyvä maustaa kiinnostavilla ja oman näköisilläsi visuaalisilla elementeillä. Visuaalisia elementtejä voivat olla kuvituskuvat kuvapankista tai itse nappaamasi otokset. Voit laatia myös infograafeja havainnollistamaan käsittelemiäsi aiheita.
Pidä visuaalinen ilme riittävän selkeänä ja yhtenäisenä, jotta lukijasi on helppo löytää etsimänsä tieto ja viihtyy sivuillasi. Päätä vaikkapa pari omaa silmääsi miellyttävää väriä ja aloita visuaalisen ilmeen rakentaminen niiden ympäriltä.
4. Huomioi myös hakukoneet
Haluat varmasti, että sivustosi löytyy hakukoneista, kun joku etsii tietoa sivusi käsittelemästä aiheesta. Jos sinulla on pienoismalliharrastusta käsittelevä sivusto, tulisi sivusi löytyä pienoismalleihin liittyvillä hakusanoilla.
Tekstisisällöillä voit parantaa hakukonenäkyvyyttäsi. Ensimmäisenä kannattaa tehdä avainsana-analyysi eli listata aiheeseesi liittyviä tärkeitä hakutermejä ja selvittää, miten kilpailtuja ne verkossa ovat vaikkapa Googlen Key Word -työkalun avulla. Näin saat selville tärkeimmät avainsanat, joiden ympärille kannattaa lähteä rakentamaan sisältöjä: ensimmäiset blogiaiheet valmiiksi listattuna!
5. Ajantasainen sisältö: päivitä säännöllisesti!
Viimeisenä kannattaa muistaa, että hyvän verkkosivun sisältö ei ole staattista. Sisältösuunnittelussa kannattaa ottaa alusta lähtien pitkäjänteinen asenne. Sivustolle kannattaa julkaista uutta materiaalia ja käydä myös vanhoja tekstejä säännöllisesti läpi. Näin sivustosi näyttää eläväiseltä, eikä sieltä löydy vanhentunutta tietoa!
Verkkosivuille ei tarvitse julkaista uutta blogia joka päivä, ei välttämättä edes joka viikko. Aloita vaikka kirjoittamalla kerran kuussa uutta sisältöä, ja päivittämällä kerran kuussa jokin vanha sivu tai sisältö ajan tasalle. Sisällön päivitys auttaa myös hakukoneoptimoinnissa ja pitää käyttäjät kiinnostuneina ja sitoutuneina sivustoon.
Luuletko, että pääset näillä vinkeillä sisältösuunnittelun alkuun? Varmasti pääset! Voit jatkaa lukemalla vielä nämä artikkelit:
Jos tuntuu, että mieluummin ulkoistaisit tämän homman, laita minulle viestiä: jutellaan tarpeistasi ja katsotaan yhdessä hyvä suunnitelma verkkosivujesi sisältöjen parantamiseen.
Comments