top of page
Writer's pictureRonja Norja

Copywriting ja sisällöntuotanto: tässä tärkeimmät erot

Copywriting ja sisällöntuotanto: molemmat tärkeitä osia digitaalisen markkinoinnin maailmassa. Vaikka käsitteet saattavat vaikuttaa samankaltaisilta ja niitä käytetään myös päällekkäin, piilee taustalla kuitenkin merkittäviä eroja.


Työpaikkailmoituksessa haetaan Copywiteria / Sisällöntuottajaa. Termejä käytetään lähes toistensa synonyymeina. Ovatko ne siis sama asia, tai toistensa lomaan limittyvät termit? Vai eikö rekrytoija vain osannut päättää, kumman tarvitsee, copyn tai sisällöntuottajan?


Termit tuntuvat sekaantuvan usein. Se voi johtua toki siitäkin, että työnkuvat eivät aina noudattele tiettyjä muotteja, ja henkilö, joka tuottaa sisältöjä, voi olla myös ansioitunut copywriter, ja toisin päin. Katsotaan kuitenkin vähän tarkemmin, miten termit oikeasti käytännössä eroavat toisistaan.


Keltaisia lyijykyniä rivissä. Copywriting ja sisällöntuotanto.

Copywriter kirjoittaa mainoksen, sisällöntuottaja blogitekstin


Pähkinänkuoressa ero on siinä, että copywriter tuottaa mainoscopya, jonka tavoitteena on suora myynti; sisällöntuottaja taas yleensä pidempiä tekstejä, jotka viihdyttävät, informoivat, ohjeistavat tai inspiroivat.

Copywriter siis kirjoittaa myydäkseen tuotteita ja palveluita. Hänen työnsä on vedota potentiaalisiin asiakkaisiin kirjoittamalla mainostekstejä, myyntikirjeitä ja tuotekuvauksia. Copywriterin tehtävä on luoda tehokkaita ja vakuuttavia sanallisia viestejä, jotka houkuttelevat ihmisiä ostamaan tuotteen tai palvelun.

Toisaalta sisällöntuotannossa taas luodaan sisältöjä, joita ei ole (aina) tarkoitettu suoraan myyntiin. Sisällöt voivat olla esimerkiksi blogikirjoituksia, artikkeleita, videoita tai podcasteja, jotka on tarkoitettu tarjoamaan tietoa, viihdettä tai inspiraatiota lukijoilleen. Sisällöntuotannon tarkoitus on houkutella ihmisiä yrityksen verkkosivuille, parantaa brändin tunnettuutta, selkeyttää brändiin liitettyjä mielikuvia, ja luoda sitoutuneita yleisöjä.


Toisin kuin copywriter, sisällöntuottaja voi olla tekstisisältöjen sijaan tai lisäksi erikoistunut myös grafiikkaan, valokuviin, videoihin tai sosiaalisen median sisältöihin.

Copywriting ja sisällöntuotanto tukevat toisiaan ja yleensä niitä tarvitaan molempia. Hyvin suunniteltu sisältöstrategia sisältää copywritingia, esimerkiksi tuotekuvauksia, jotka on suunniteltu lisäämään konversioprosentteja. Taitavasti laadittu digimainoksen teksti taas ohjaa lukijaansa klikkaamaan ja lukemaan sisällöntuottajan verkkosivulle laatimia sisältöjä.


Eri värisiä puuvärikyniä. Copywriting ja sisällöntuotanto

Voiko sama ihminen olla sekä copywriter että sisällöntuottaja?


Palataksemme siihen työpaikkailmoitukseen, jossa haetaan molempia, copywriteria ja sisällöntuottajaa, ilmeisesti samasta henkilöstä. Ei ole mitään sääntöä, joka sanoo, että saat tehdä vain copywritingia tai pelkästään sisällöntuotantoa. Usein taitava kirjoittaja voi hyvin tehdä molempia.


Copywriterilla ja sisällöntuottajalla voi olla hyvin saman tyyppinen koulutustausta, mutta toisaalta kumpaankaan ammattiin ei ole muodollisia koulutusvaatimuksia. Molempia työtehtäviä varten voi kerryttää osaamistaan, ja molemmissa voi pätevöityä työpaikoilla, joissa pääsee kirjoittamaan markkinointitekstejä.


Sekä copywriterin että sisällöntuottajan pohjakoulutus voi sisältää esimerkiksi viestintää, markkinointia ja liiketaloutta. Pohjakoulutuksena voi olla viestinnän yliopisto-opinnot, mutta myös tradenomin tai merkonomin tutkinto. Myös esimerkiksi medianomin tutkinto saattaa olla hyvä lähtökohta kummalle tahansa uralle.


Copywriterille löytyy ihan omia koulutusohjelmiaan, sekä lyhyempiä kursseja, erityisesti ykstyisistä, erikoistuneista opinahjoista. Sisällöntuottajaksikin voi opiskella ainakin kursseilla, mutta sisällöntuottaja on hyvin yleisesti koulutukseltaan viestinnän tai markkinoinnin ammattilainen.


Keltaisia lyijykyniä. Copywriting ja sisällöntuotanto.

Copywriting ja sisällöntuotanto - markkinoinnin dream team


Yhteenvetona voidaan sanoa, että copywriting ja sisällöntuotanto ovat molemmat tärkeitä digitaalisen markkinoinnin osia, joilla on omat tarkoituksensa ja ominaisuutensa. Parhaiten homma toimii, kun yrittäjän tai yrityksen markkinointi sisältää molempia.


Sama henkilö voi hyvin olla pätevä kirjoittamaan molempia tekstityyppejä. (Itse silti tarkistaisin työpaikkailmoituksesta, ettei vastuualue kasva liian suureksi, jos tarkoitus on tehdä molempia.)


On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että copywriting ja sisällöntuotanto ovat erillisiä käsitteitä. Ne tukevat toisiaan ja ovat yhdessä varsinainen markkinoinnin dream team, etenkin jos mukaan saadaan vielä näppärä graafikko. Kuitenkin copywriting ja sisällöntuotanto ovat ehdottomasti kumpikin oma kirjoittamisen osa-alueensa, joista kumpikin vaatii hiukan erityyppistä osaamista.



Jatka lukemista:


48 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page